De verslimmers van de wereld om ons heen
Dutch Digital Agencies (DDA) verenigt en vertegenwoordigt de beste digitale bureaus van Nederland. Onze leden, ruim 140 digital agencies, maken samen de wereld om ons heen steeds een beetje slimmer. Digitale bureaus helpen bedrijven en publieke instellingen om hun gebruikers beter van dienst te zijn. Met een app bijvoorbeeld, of een digitaal platform. En daar begint het pas. Want we blijven verslimmen. Met nog handigere knoppen, een persoonlijker inlogscherm of nieuwe functionaliteiten, altijd gebaseerd op de nieuwste technologieën. Al deze stappen en stapjes zorgen voor vooruitgang waarmee miljoenen Nederlanders elke dag hun voordeel doen. Developers, designers en data-specialisten werken in een team samen aan een digitale oplossing voor hun klanten. Van een bank-app tot een dating-app en van een datagedreven verzekering tot een digitale zorgverlener.
PROJECTEN
DDA is helemaal Tekkie! Hieronder lees je drie uitgelichte verhalen over interne projecten op het gebied van Tech.

Peeke Kuepers
Benieuwd wat een Tommy is? Of wil je meer weten over werken als tekkie bij Kaliber? Lees het op de site of neem contact op met Peeke.
Welke tekkies kom je hier tegen?
We hebben de tech-banen uiteengezet en ingedeeld in de Tekkie profielen.

Wendy is UX-designer bij digital agency Bikkelhart . Als UX-designer is zij bezig met het gebruiksvriendelijk maken van apps en websites. Wendy denkt dus na over de boodschap die overgebracht moet worden als je voor het eerst op -bijvoorbeeld- een landingspagina komt: wat valt als eerst op? Welk verhaal wordt verteld? Waar klikken mensen op? Een UX-designer moet uiteindelijk de meest ideale gebruikservaring ontwikkelen.
“Ik vind UX-design een tof vak omdat je het verschil kan maken in hoe een app of website tot stand komt. Datgene wat jij maakt wordt ook écht gebruikt.”
Volgens Wendy zijn veel UX-designers nieuwsgierig van aard: “Je moet niet bang zijn om veel vragen te stellen. Als UX-designer ben je namelijk ambassadeur van de gebruikers, dus het is belangrijk om vragen te stellen vanuit het perspectief van de gebruiker. Om je in te kunnen leven in de wensen en behoeften van de gebruiker, is ook inlevingsvermogen een belangrijke karaktereigenschap.“
Meer weten over werken als front-end developer bij een digital agency? Check alle projecten die Netvlies heeft gedaan of neem een kijkje bij hun openstaande vacatures.
Een front-end developer maakt vanuit het ontwerp van een designer een mooie, snelle en goedwerkende voorkant van een website of applicatie. Een front-ender vormt de brug tussen het design en de systemen die achter een website verscholen zitten. Als front-end developer bij een digital agency is het belangrijk om een innovatief denkvermogen te hebben, nieuwsgierig te zijn en altijd bij te willen leren. Technologie verandert immers snel, dus je kennis moet up-to-date zijn! Ook is het handig om wat affiniteit te hebben met grafische vormgeving. Je moet namelijk in staat zijn om het ontwerp van de designer te transformeren naar een toffe website!
s

s
Jelmer – werkzaam als front-end developer bij digital agency Netvlies – werkt voornamelijk met programmeertalen HTML/CSS en Javascript.
Wat Jelmer het leukst aan zijn baan vindt?
“Front-end development is een vak waarbij je veel mensen kan bedienen en bereiken. Met de websites die ik maak, bereik ik een groot publiek dus ik maak veel impact met de code die ik schrijf”
Meer weten over werken als front-end developer bij een digital agency? Check alle projecten die Netvlies heeft gedaan of neem een kijkje bij hun openstaande vacatures.
Een back-end developer zorgt ervoor dat de systemen achter een website goed draaien en dat alles voldoet aan de wensen van de klant. Vaak heeft back-end te maken met het verwerken van data op zo’n manier dat het voor de gebruikers van de applicatie makkelijk te gebruiken is. Als back-end developer ben je dus verantwoordelijk voor de achterkant (back-end) van een website of applicatie.

William Parr – back-end developer bij Intracto- geeft een duidelijk voorbeeld: “als back-end developer heb ik een online platform gecreëerd voor een digitaal live event van een bekend elektronica-merk. Ik zorgde ervoor dat alle data aan de achterkant op de juiste manier gestructureerd werd voor de gebruiker. Zo kreeg iedereen zijn of haar persoonlijke rooster te zien en alle sessies die voor de gebruiker relevant waren”
Wat William het leukst vindt aan zijn baan? “Er zijn telkens weer nieuwe opdrachten en klanten. Soms bouw je een website, dan weer een online shop. Elk project kent nieuwe uitdagingen dus je bent nooit uitgeleerd. Daarom is nieuwsgierigheid een belangrijke karaktereigenschap van een back-end developer. Er wordt elk jaar wel een nieuwe versie van een programmeertaal of van frameworks daarbinnen uitgebracht, dus je moet altijd up-to-date blijven!”
Dé back-end programmeertaal bestaat niet, maar veel back-enders beginnen met de programmeertaal PHP. Als je dan ervaring hebt met deze programmeertaal, kan je snel andere talen eigen maken zoals .NET. Meer weten over werken als back-end developer bij een digital agency? Check alle projecten in diverse sectoren die Intracto heeft gedaan of neem een kijkje bij de openstaande vacatures.
Als full-stack developer kan je eigenlijk een volledige website of applicatie bouwen: van kop tot staart. Het vak full-stack development is daarom ook ontzettend breed. Eigenlijk is een full-stack developer dus een ‘all-round’ programmeur. De ene full-stack developer heeft meer gevoel bij front-end zaken (zoals UX en UI) en de andere full-stack developer heeft meer kennis over back-end zaken (zoals databases). Om full-stack developer te worden moet je in ieder geval één programmeertaal goed beheersen. Vaak is dat Javascript.
s

s
Bram heeft zich door middel van een bootcamp bij Codaisseur laten omscholen en werkt nu als full-stack developer bij Lab Digital. Hij bouwt voornamelijk functionaliteiten bij apps of websites, zoals de mogelijkheid om te reageren op social posts of nieuwsberichten. Waarom heeft Bram gekozen om zijn talent in te zetten bij een digital agency?
“Bij een digital agency heb je regelmatig nieuwe projecten bij verschillende soorten klanten waardoor je altijd nieuwe dingen ontdekt en jezelf continu kan verbeteren”
Meer weten over werken als full-stack developer bij een digital agency? Check de diensten die Lab Digital biedt of neem een kijkje bij hun openstaande vacatures

Een data-analist houdt zich bezig met het analyseren van data. Dat wist je waarschijnlijk al, maar de rol van een data-analist is waarschijnlijk veel uitgebreider dan je denkt. Data-analist Giulia – werkzaam bij Digital partner Hoppinger – legt in een aantal stappen uit wat een data-analist precies doet:
“Een data-analist start altijd met het begrijpen van het probleem: wat wil de klant uit bepaalde data halen? De tweede stap is heel praktisch: vraag je af welke data beschikbaar is. In sommige gevallen help ik de klant met het vinden van de juiste data. Vervolgens moet een data-analist gaan bepalen welke techniek je gaat gebruiken om de beschikbare data te analyseren. Er zijn tal van technieken die je kan gebruiken. Sommige technologieën worden gebruikt voor specifieke problemen. Soms duurt het even om de juiste techniek vast te stellen. Als het duidelijk is welke data beschikbaar kan worden gesteld en welke technologie er wordt gebruikt, begint het proces van dataverzameling. Daarna wordt de gekozen techniek losgelaten op de data. Dit doe je niet meteen op de ‘echte’ set data: je test het altijd eerst op een simpeler probleem en pas daarna pas je de gekozen techniek toe op de daadwerkelijke dataset. Ben je dan klaar? Nee! Nu moet een data-analist de resultaten gaan bestuderen. Het komt best vaak voor dat je iets ontdekt dat je niet had verwacht of dat er iets niet klopt. Ook is het mogelijk dat je toch niet de juiste techniek hebt gekozen. Dan moet je dus een paar stappen terug. Zodra je de resultaten hebt bestudeerd en alles klopt, ga je aan de slag met het visualiseren van de data. Door data-visualisatie begrijpt een data-analist vaak zelf het resultaat nog beter én het is handig om een duidelijk visueel plaatje met de klant te communiceren. De laatste stap is dan ook het presenteren van het resultaat (inclusief data-visualisatie) aan de klant. Een goede data-analist helpt de klanten bij het begrijpen van de resultaten.”
Een data-analist is dus precies, heeft affiniteit met wiskunde en vindt het leuk om altijd nieuwe dingen te leren. Wil je meer weten over werken bij digital partner Hoppinger? Check hier een aantal projecten of neem een kijkje bij de openstaande vacatures.